Máme otvorené Milí zákazníci, naša online čistiareň je tu stále pre vás. Naši kuriéri a zamestnanci čistiarní sú vybavení ochrannými pomôckami. Ďakujeme za Vašu priazeň.

Ako sa čistí perie alebo hodváb? V čistiarni si vždy vedia dať rady!

21. 04. 2022

Ako sa čistí perie alebo hodváb? V čistiarni si vždy vedia dať rady!

Často sa nás pýtate, ako čistíme vaše oblečenie. Zaujíma vás, čo sa s jednotlivými kúskami v čistiarni robí. Preto sme pre vás pripravili malé zhrnutie rôznych špecifických spôsobov čistenia oblečenia podľa typov materiálov. A tiež sme prihodili zopár najčastejších vecí, ktoré vás trápia.

Poďte sa pozrieť pod veko čistiarenských práčok, kam smerujú vaše periny, kašmírové svetre, športové oblečenie alebo koberce. Na pobočkách si od vás v otváracej dobe radi prevezmeme všetko, čo by ste inak odovzdali kuriérovi. Každý materiál si vyžaduje svoje a naši profesionáli si vedia rady za všetkých okolností. Môžete si byť teda istí, že keď odovzdávate oblečenie kuriérovi alebo ho nechávate na pobočke, príde do tých najpovolanejších rúk.

Čistiareň peria

Perie sa čistí mokrou cestou, pretože suchou cestou (chemicky) by spôsobilo zápach. Páperové bundy a periny sa po mokrom kúpeli sušia pomocou tenisových loptičiek, aby sa perie nadýchalo. Premastené perie môže spôsobiť na sýpke čierne bodky. Čierne perie môže spôsobiť, že bude na svetlej bunde viditeľné, pretože bude presvitať. Na niektorých páperových bundách je zákaz sušenia, ale aj napriek tomu sa vysušiť musia, pretože inak by sa perie spojilo do hrčiek a zatuchlo. O tom vám však obsluha povie.

Čistenie ovčej vlny

Vlna sa čistí väčšinou chemicky, ale existuje výnimka - merino vlna, tá sa čistí mokrou cestou. Používa sa na ňu špeciálny prací prípravok – Lanolín. Vlna sa perie na 30 °C, aby nestratila svoje vlastnosti.

Pranie hodvábu

Hodvábne blúzky a šatky sa čistia mokrou cestou, a to šetrne a na málo stupňov, inak by sa zničili. Občas sa na ne používa aj chemické čistenie, ale keď sa na hodváb dostane pot, tak sa nedá dostať preč ani tak. Pokiaľ sa pot usadzuje v podpazuší, narúša štruktúru a môžu sa robiť dierky. Pokiaľ je to nutné, hodvábne oblečenie sa dáva do sieťok, aby sa v práčke nezatrhla látka.

Sieťky na bundy

Aby boli bundy a ďalšie oblečenie v práčke v bezpečí, používajú sa špeciálne sieťky, ktoré zabraňujú poškodeniu zipsu, cvočkov a ďalších doplnkov. Pri čistení sa môže stať, že by sa umelé gombíky mohli rozpustiť a prilepiť sa na látku. Tomu sa zabráni použitím krytiek na gombíky, ktoré sa pricvaknú na gombík a tie sa neroztečú ani nepripečú.

Športové oblečenie

Väčšina športového a outdoorového oblečenia je ušitá z funkčných materiálov. Niekedy aj z gore texu, tie sa čistia mokrou cestou a iba ľahko sušia. Vždy sa perú na veľmi málo stupňov. Po praní prichádza na rad impregnácia či apretácia.

Rozdiel medzi apretáciou a impregnáciou

Impregnácia – najskôr sa vyperie, potom príde na rad impregnácia v práčke (špeciálny program na impregnáciu), potom sa oblečenie usuší.

Apretácia – nanáša sa len na oblečenie čistené chemickou cestou – suchý vyčistený odev sa položí na dosku, ktorá prisáva odev a potom sa na ňu strieka apretácia, ktorá sa musí následne zažehliť.

Špeciálnou kapitolou je aviváž, tá sa k oblečeniu pridáva iba ak si to prajete. Automaticky sa však do práčky pridáva zmäkčovač vody. Bielizeň teda po vypraní nijako nevonia, ani nesmrdí, ale je veľmi príjemná na dotyk. Samozrejmosťou je aj žehlenie, vďaka ktorému bude vaše oblečenie po návrate k vám vyzerať skvele.

Ako čistíme škvrny?

Pri škvrnách sa vždy určuje, od čoho sú a podľa toho sa stanoví postup. Používajú sa rôzne prípravky, keď je niečo len mierne zašpinené, tak sa najprv používa mydlo, ktoré škvrny predperie. Keď je škvrna odolnejšia (krv, červené víno, káva a ďalšie), používajú sa špeciálne odstraňovače škvŕn. Prípravok sa na škvrnu nanesie a potom sa vystrieka. Pri škvrnách je však veľmi dôležitá rýchlosť, preto je potrebné zakročiť čo najskôr. Ako sa môžete zbaviť škvŕn doma sa dočítate v našom článku o najbežnejších škvrnách.

Ako dlho trvá čistenie v čistiarni?

Bežné oblečenie ako sú tričká, blúzky, košele či mikiny, si v čistiarni alebo práčovni pobudnú 24 hodín. Avšak, presný čas medzi vyzdvihnutím oblečenia kuriérom alebo jeho zanechaním na pobočke a vyzdvihnutím či doručením čistého oblečenia sa môže líšiť. Závisí predovšetkým na tom, z akého je oblečenie materiálu a aké sú požiadavky na jeho údržbu. Pokiaľ je odev od výrobcu opatrený ceduľkou, kde je uvedený zákaz sušenia v sušičke, potom môže schnutie trvať dlhšie.

Čo všetko patrí do koša na bielizeň od Cleany?

V podstate všetko, čo sa dá vyčistiť vodnou cestou. Do koša na špinavú bielizeň pokojne zabaľte tričká, nohavice, spodnú bielizeň, mikiny atď. Keď budete chcieť dostať späť oblečenie aj vyžehlené, zaškrtnite si žehlenie v objednávke. Vďaka tomu vás potom nečaká nepríjemné prekvapenie.

Vyžehlíme za vás

Nestíhate schôdzku a potrebujete mať vyžehlenú košeľu? Na pobočke vám ju vyžehlíme aj bez prania. Pokiaľ však chcete objednávať on-line, je potrebné si ju nechať aj vyprať. To isté platí aj o tričkách a ďalších kúskoch na žehlenie.

Čistá postieľka pre vašich najmenších

S detským oblečením, obliečkami do detských postieľok aj s ďalšími vecami ako je vankúšikový mantinel do postieľky vám radi pomôžeme. Bohužiaľ si však neporadíme s vrkočovými mantinelmi, pretože máme skúsenosti s tým, že sa pri čistení poškodia. Vrkôčik sa neprešíva, preto je veľké riziko nahrnutia vnútorného materiálu na jednu stranu.

Ručné čistenie

Ručne bohužiaľ prať ani čistiť nevieme. Všetko pranie a čistenie sa vykonáva strojovo, ale na strojoch môžeme nastaviť jemné pranie. Ani napriek tomu však nemôžeme zaručiť, že sa výrobok nepoškodí.

Čistenie bez rozdielu

Nerozlišujeme medzi pánskym či dámskym oblečením, cena je vždy rovnaká. Nerozhoduje ani, či je oblečenie veľké, alebo malé. Napríklad, sukne stoja rovnako, či je to minisukňa, alebo maxisukňa.

Pokiaľ vás zaujímajú nejaké ďalšie informácie o tom, čo a ako čistíme alebo perieme, pozrite sa do najčastejších otázok. Keby ste tam náhodou odpoveď nenašli, ozvite sa nám na našu infolinku.
 

Zdieľať

Rozvážame aj k vám?
Overte si adresu

Vaši adresu potrebujeme vedieť už teraz, aby sme vám mohli zobraziť iba ponuku týkajúcu sa vašej lokality.

Na tejto adrese čistíme

Pokračovať na ďalší sortiment

Vo Vašej lokalite bohužiaľ nečistíme žiadne produkty z tejto kategórie

Zadať inú adresu

Je nám ľúto, ale najčastejšie čistené na tejto adrese nečistíme, ale iný sortiment áno

Pokračovať na dostupný sortiment