Máme otvorené Milí zákazníci, naša online čistiareň je tu stále pre vás. Naši kuriéri a zamestnanci čistiarní sú vybavení ochrannými pomôckami. Ďakujeme za Vašu priazeň.

Ako prať bielu a čiernu bielizeň?

15. 03. 2021

Ako prať bielu a čiernu bielizeň?

Čierne a biele oblečenie máme v šatníku úplne všetci. To biele väčšinou ako podkladové alebo tiež "basic" a to čierne predovšetkým preto, že čierna farba je stále trendy. Navyše sa obe tieto farby skvele kombinujú ako navzájom, tak aj s inými farbami. Prať sa však musí každá zvlášť, poďte sa pozrieť, ako udržať bielu skutočne bielou a čiernu skutočne čiernou.

Ako prať biele prádlo, aby bolo biele?

1) Základ úspechu je čistá práčka
2) Bielizeň roztrieďte
3) Neprepĺňajte práčku
4) Na biele prádlo používajte prací prášok určený na bielu bielizeň
5) Zvoľte správny prací program
6) Biele prádlo sušte na priamom slnku


Pravdou je, že vyprať bielu a čiernu bielizeň nie je zase taká veda a keď sa budete ešte naviac držať našich tipov, pôjde vám to samo.

1. Vyčistite práčku

Základ úspechu je čistá práčka. Keď nebude práčka čistá, môžu vám na oblečení zostať drobné chĺpky. Ak teda periete uteráky alebo deky, mali by ste práčku pred praním čierneho oblečenia pustiť na prázdno a vyčistiť od drobných nečistôt.

Čistá práčka tiež zabráni zašednutiu bielej bielizne. To môže spôsobiť vodný kameň, ak sa ho zbavíte, bude vaše biele prádlo naozaj čisté ako napadnutý sneh. Vodného kameňa vás zbavia špeciálne prostriedky z drogérie, ale skvele s ním zatočí aj ocot.

2. Bielizeň roztrieďte

Triedenie bielizne snáď ani nemusíme pripomínať, to určite robíte automaticky. Avšak, buďte pri tom veľmi precízni, určite nechcete po praní zistiť, že vám čierna ponožka zostala vo várke bielej bielizne. To by ste si akurát prirobili prácu s bielením bielizne. Čierne aj biele prádlo perte vždy samostatne.

Po vytriedení čierneho a bieleho oblečenia však ešte nemáte hotovo, v rámci čiernej aj bielej bielizne ešte musíte roztriediť oblečenie, ktoré vyžaduje špeciálne pranie. Bavlnené tričká vyžadujú iný spôsob prania než vlnené svetre.

Prácu si však môžete uľahčiť, keď pošlete bielizeň do profesionálnej čistiarne, tam ju za vás roztriedia, vyperú i vyžehlia. Na vás už bude len uloženie do skrine a nosenie.

3. Neprepĺňajte práčku

Oblečenie prevráťte naruby a dbajte na to, aby ste do práčky dali optimálne množstvo bielizne. Ideálne by sa vám do bubna mala vojsť dlaň na výšku. Preplnená práčka by mohla zapríčiniť nedostatočné plákanie a nadmerné usadzovanie pracieho prášku na oblečení.

4. Vyberte vhodný prací prostriedok

Pri praní čierneho oblečenia používajte radšej pracie gély na čiernu bielizeň. Dodržujte správne dávkovanie pracieho prostriedku a nedávajte ho zbytočne veľa. Vyvarujte sa používania práškov na bielu bielizeň, tie často obsahujú bieliace zložky. Čierne oblečenie by tak mohlo rýchlejšie vyblednúť.

Pri praní čiernej bielizne môžete do práčky pridať trochu vody s octom (asi 2-3 lyžice octu a zvyšok vody). Ocot zafixuje čiernu farbu a tá potom nešedne.

Aj na biele prádlo používajte prací prášok určený na bielu bielizeň, ktorý obsahuje rozjasňovače a bieliace látky. Pozor si dajte na bieliace prostriedky na chlórovej báze, po tých pri sušení na slnku bielizeň žltne. Ak nemáte aviváž priamo na biele prádlo, radšej ju nepoužívajte, pretože po nej má bielizeň opäť tendenciu žltnúť alebo šednúť.

Ocot tiež môžete používať namiesto aviváže pri praní bielej bielizne. Nebojte sa, ocot z oblečenia vôbec nie je cítiť. Na udržanie belosti a odstránenie škvŕn z bieleho prádla do práčky môžete pridať aj jedlú sódu alebo soľ.

5. Zvoľte správny prací program

Aký program je najvhodnejší na pranie čiernej bielizne? Lepšie sú vždy dlhšie programy. Možno sa čudujete, prečo, ale dôvod je úplne jednoduchý - čierna bielizeň býva viac zašpinená, pretože ju dlhšie nosíme. Biele prádlo, ktoré nie je príliš znečistené, pokojne perte na krátke programy. Škvrny sa pokúste odstrániť ešte pred tým, než bielizeň hodíte do práčky.

6. Sušte vo vnútri alebo v tieni

Čiernu bielizeň nesušte na priamom slnku, vybledla by. Kým bielemu oblečeniu slnko svedčí, čierne ničí. Zároveň je lepšie bielizeň sušiť naruby, aby lícna strana nepodliehala toľko opotrebeniu. Je to jednoduché, tmavé prádlo sušte v tieni (tma), biele na slnku (svetlo).
 

Zdieľať

Rozvážame aj k vám?
Overte si adresu

Vaši adresu potrebujeme vedieť už teraz, aby sme vám mohli zobraziť iba ponuku týkajúcu sa vašej lokality.

Na tejto adrese čistíme

Pokračovať na ďalší sortiment

Vo Vašej lokalite bohužiaľ nečistíme žiadne produkty z tejto kategórie

Zadať inú adresu

Je nám ľúto, ale najčastejšie čistené na tejto adrese nečistíme, ale iný sortiment áno

Pokračovať na dostupný sortiment