Máme otvorené Milí zákazníci, naša online čistiareň je tu stále pre vás. Naši kuriéri a zamestnanci čistiarní sú vybavení ochrannými pomôckami. Ďakujeme za Vašu priazeň.

Naučíme vás odstrániť pleseň z oblečenia!

18. 10. 2021

Naučíme vás odstrániť pleseň z oblečenia!

Zrejme ste sa s tým už stretli, prídete na chatu, otvoríte skriňu a dýchne na vás nepríjemný zápach. V lepšom prípade je oblečenie len zatuchnuté, v tom horšom nájdete na oblečení pleseň. Pleseň na oblečení ale nemusí nutne znamenať okamžitú výmenu šatníka. Máme pre vás pár tipov, ako sa plesne zbaviť, aj ako jej predchádzať.

Ako vzniká pleseň na oblečení?


Plesniam sa veľmi dobre darí vo vlhkom a nevetranom prostredí. Zazimované chaty a chalupy sú pre ne teda ideálnym miestom. To však neznamená, že sa nemôže objaviť aj inde. Ak bývate v tehlovom dome alebo ste práve vymenili okná a zateplili dom, je možné, že bojujete s nadmernou vlhkosťou, ktorá preniká aj do skríň s oblečením, matracov a aj do čalúnení či kobercov.

Vlhkosť sa tvorí aj pri sušení bielizne v miestnostiach, ideálne je teda bielizeň sušiť vonku alebo v sušičke. Ak takéto možnosti nemáte, potom môžete využiť služby čistiarní alebo práčovní, kde bielizeň vyperú, vysušia a vyžehlia.

Ako predchádzať plesniam v domácnosti?

Pleseň je tvrdý nepriateľ, akonáhle sa už raz na textíliu alebo oblečenie dostane, len ťažko sa jej zbavíte. Preto je lepšie jej tvorbe predchádzať. Pravidelne vetrajte a tiež dôkladne kúrte. Priebežne kontrolujte šatník, aby ste mali istotu, že oblečenie nie je cítiť zatuchlinou alebo na ňom nie sú škvrny od plesne. To robte aj na chatách, zakaždým otvorte všetky skrine aj okná a pustite dovnútra slnko. Do skríň vložte pohlcovač vlhkosti a nič nepokazíte, keď zaobstaráte vlhkomer a budete strážiť, že sa vlhkosť vzduchu drží na 50%.

Ako odstrániť pleseň z oblečenia a textilu?

Keď sa stane, že pleseň na oblečení v skrini nájdete, nehádžte ho rovno do koša. Existuje hneď niekoľko dobre fungujúcich tipov, ako sa plesne z textilu zbaviť. Rovnako ako u všetkých ostatných škvŕn, je aj u plesne dôležitá rýchlosť. Čím skôr pleseň objavíte, tým lepšie.

Ocot na škvrny od plesne aj na zápach

Napadnuté oblečenie namočte na noc do octu, ráno ocot vylejte, oblečenie prepláchnite a postup opakujte. Potom oblečenie vyperte v práčke na dlhý program a na najvyššiu teplotu, akú oblečenie znesie. Okrem škvŕn vás ocot zbaví aj zápachu.

Prípravky na plesne a škvrny

Biele a stálofarebné oblečenie s plesnivými škvrnami môžete postriekať Savom Perex. To nechajte pôsobiť a potom dôkladne vyperte. Pachu Sava sa potom zbavíte dlhým sušením bielizne na čerstvom vzduchu. Skúsiť môžete aj opakované drhnutie škvrny žlčovým mydlom alebo Vanish, kým nezmizne.

Peroxid vodíka

U starších škvŕn od plesne na bielom oblečení ich pokvapkajte roztokom peroxidu vodíka a vody v pomere 1:3 s prídavkom čpavku. Oblečenie nechajte vybieliť na slnku. Postup opakujte, kým škvrny nezmiznú. Potom oblečenie dôkladne vyperte. U farebného oblečenia vynechajte peroxid, avšak čpavok vyskúšajte najskôr na rube, či nepúšťa farbu.

Skúste kriedu

Na bavlnených látkach vyskúšajte škvrny od plesne posypať kriedou, na ňu položte sajúci papier a prežehlite. Vlnené alebo hodvábne látky potrite najskôr tampónom namočeným v terpentíne a potom opäť posypte kriedou, prežehlite cez sajúci papier.

Cmar

Trochu netradičný spôsob odstraňovania škvŕn, ale na škvrny od plesne veľmi funkčný. Cmar je k oblečeniu veľmi šetrný, je teda perfektný na oblečenie z jemných tkanín. Vložte oblečenie na dva až tri dni do cmaru a následne opláchnite vodou. Potom vyperte zvyčajným spôsobom.

Vyvariť

Vyváranie je vhodné skôr na svetlé a pevné látky, ktorým vysoká teplota neuškodí. Oblečenie dajte asi na 30 minút do vriacej vody a pridajte bieliaci prostriedok. Potom opláchnite vodou.

Sóda na pranie

Sóda na pranie vie škvrny od plesne dobre odstrániť. Nasypte sódu do misy s vodou a trochou pracieho prostriedku a hodinu namáčajte.

Soľ na škvrny

Podobne ako sóda funguje na škvrny aj soľ. Postupujte podľa návodu na balení. Vyberte postup pre veľmi odolné škvrny.

Ako vyčistiť pleseň na matraci?

Okrem oblečenia sa pleseň rada usadzuje aj na ďalšom textile a aj na nábytku. Veľmi nepríjemné je, keď zistíte, že máte pleseň na matraci. Pleseň na matracoch je okrem iného aj veľmi nebezpečná pre naše zdravie, je preto potrebné sa plesne na matraci zbaviť čo najrýchlejšie.

Pri prezliekaní postele sa vždy pozrite, či na matraci nenájdete známky plesne. Ak áno, pokúste sa zistiť, ako moc je matrac zasiahnutý. Pokiaľ je pleseň "zažratá" hlboko alebo postihla veľkú plochu, je najlepšie matrac vyhodiť. Nebezpečné časti v nej aj po vyčistení zostanú. Zložte z matraca poťah a na škvrny nastriekajte Savo. Postihnuté miesta opláchnite a poťah vyperte v práčke na najvyššiu teplotu odporúčanú výrobcom. Podobne postupujte aj pri čalúnených častiach sedačiek a pohoviek.

Oblečenie aj bytový textil môžete vyskúšať vyčistiť doma alebo sa obrátiť na profesionálov. Práčovne a čistiarne si so škvrnami od plesne vie dobre poradiť. Výhodou čistiarní a práčovní je aj to, že sa nemusíte starať o to, či budete mať oblečenie kde usušiť, na akú teplotu ho môžete prať alebo či by ste potom nemali vyčistiť práčku.

Oblečenie jednoducho len pripravíte, zabalíte a do poznámky k objednávke nám napíšete, že sa potrebujete zbaviť škvŕn od plesne. Vďaka tomu budeme lepšie vedieť, čo máme robiť a lepšie tak stanovíme postup na odstránenie škvŕn od plesne.
 

Zdieľať

Rozvážame aj k vám?
Overte si adresu

Vaši adresu potrebujeme vedieť už teraz, aby sme vám mohli zobraziť iba ponuku týkajúcu sa vašej lokality.

Na tejto adrese čistíme

Pokračovať na ďalší sortiment

Vo Vašej lokalite bohužiaľ nečistíme žiadne produkty z tejto kategórie

Zadať inú adresu

Je nám ľúto, ale najčastejšie čistené na tejto adrese nečistíme, ale iný sortiment áno

Pokračovať na dostupný sortiment