Máme otvorené Milí zákazníci, naša online čistiareň je tu stále pre vás. Naši kuriéri a zamestnanci čistiarní sú vybavení ochrannými pomôckami. Ďakujeme za Vašu priazeň.

Vianočné upratovanie v kľude a v pohode

16. 11. 2020

Vianočné upratovanie v kľude a v pohode

Vianoce sa pomaly ale iste blížia. Než sa v kľude a v pohode posadíme ku slávnostnej tabuli, čaká nás ešte veľa nepopulárnych povinností. Jednou z nich je vianočné upratovanie. Tento rok však môže byť všetko inak! Máme pre vás pár zaručených tipov, vďaka ktorým si budete predvianočnú pohodu užívať v dokonalej čistote a bez mozoľov na rukách.

V každej rodine je rytmus generálneho upratovania iný, ale väčšinou sa k nemu pristupuje buď na jar, alebo pred Vianocami a niekto upratuje na jar aj na jeseň. Bez ohľadu na to, do ktorej skupiny patríte, iste oceníte pár dobre mienených rád.

1. Zmeňte svoj postoj

Prvú vec, ktorú by ste mali urobiť je, nezhnusovať si predvianočné upratovanie. Namiesto nočnej mory ho berte ako výzvu a možno si aj vyberte odmenu za jeho zvládnutie. Navoďte si pohodovú atmosféru a pusťte si obľúbenú hudbu. Uvidíte, že vám potom upratovanie ubehne ako voda.

2. Začnite včas s plánovaním

Predtým ako sa pustíte do bláznivého upratovania domácnosti, pripravte si zoznam. Môže sa to zdať ako otrava, ale verte, že aj keď nie ste priaznivcom zoznamov, nakoniec za neho budete radi. Vytvorte si časový harmonogram s činnosťami, ktoré je potrebné urobiť. Potom budete presne vedieť, kedy príde na radu čistenie kobercov, pranie záclon, pranie uterákov alebo umývanie okien. Hotové veci si potom môžete odškrtávať, čo ešte zlepší váš pocit z odvedenej práce.

3. Skontrolujte čistiace prostriedky

Okrem toho, že si vytvoríte plán upratovania, ešte si skontrolujte, že máte dostatok prostriedkov na čistenie a úložného priestoru. Keď zistíte, že vám niečo chýba, môžete si všetko zaobstarať ešte pred samotným upratovaním, aby vás potom prípadné nedostatky zbytočne nezdržovali a neodradili od upratovania. Nie je totiž nič horšieho, ako keď uprostred čistenia koberca zistíte, že vám došiel prostriedok na čistenie alebo že závesy už nevyperiete, pretože sa vám minul prášok na pranie.

4. Vytvorte si systém

Systém je skutočne základ, či už pri výmene šatníku z letného na zimný alebo pri upratovaní. Rozhodnite sa dopredu, ako budete postupovať. Jednou z možností je rozdeliť si byt na zóny, konkrétne na jednotlivé miestnosti – chodba (predsieň, zádverie), kúpeľňa, toaleta, spálňa, detská izba, pracovňa, obývačka a kuchyňa. Samostatnou kapitolou môžu byť dvere, okná a podlahy.
 
  • Chodba (predsieň, zádverie)
Chodba je prvou miestnosťou, ktorú uvidí vaša návšteva a okoloidúci, ktorí sa zastavia pri dverách. Najlepšie pravidlo pre vstupnú miestnosť je čím menej, tým lepšie. Ideálne je udržať vzdušný priestor, na vešiaku a v skrinke na topánky nechajte len sezónne oblečenie, zimné kabáty, bundy, šále, čapice a topánky. Pri vybaľovaní môžete zistiť, že ste na jar zabudli zimné oblečenie vyčistiť. Potom je najvyšší čas poslať kabáty a bundy do čistiarne práve teraz. Letné a jesenné oblečenie uložte do úložných priestorov, ktoré sa vám uvoľnili.
 
Zimné oblečenie
 
  • Spálňa, detská izba
Z predsiene sa môžete presunúť do spálne, kde utrite prach, vyperte záclony a závesy. V spálni by ste mali venovať pozornosť čisteniu matrace a posteľnej bielizne. Všetko poriadne povysávajte, aby ste sa zbavili prachu, a potom môžete začať s mokrým čistením. Paplóny a vankúše je najlepšie poslať do čistiarne, pretože vaša domáca práčka je na tak veľké kusy pravdepodobne malá. Predovšetkým v prípade, že máte doma prikrývky z prachového peria, hľadajte čistiareň peria.

Nakoniec vysajte a vyčistite koberec. Pokiaľ nemáte doma veľkoplošné koberec, ale kusové koberce, môžete ich poslať do čistiarne.

Do detskej izby sa však radšej pustite až tesne pred Vianocami, inak by ste mohli upratovať donekonečna.
 
Postaráme sa aj o tých najmenších.
 
  • Obývačka, pracovňa
Keď skončíte v spálni, pustite sa do obývačky a pracovne. Zveste záclony a závesy a vyperte ich. Počas prania sa môžete pustiť do upratovania miestnosti. Utrite luster, vypínače, skrine, poličky, knižnicu, konferenčný stolík a kvetiny. Potom sa postarajte o čistenie pohovky a kresiel, vyčistite alebo vyperte poťahy.

Vianočné upratovanie je skvelá príležitosť na vytriedenie zbytočností, ktoré sa vám už nepáčia. Dekorácie, ktoré sa vám už nehodia k interiéru. Teraz ich budete meniť za vianočné, môžete si tak rozmyslieť, čo všetko už nebudete vracať späť.
 
Domáci textil - Obývačka
 
  • Kúpeľňa a toaleta
Kúpeľňu by ste mali upratovať častejšie, nielen pri generálnom upratovaní, avšak pri tejto príležitosti jej venujte omnoho viac pozornosti. Dôkladne upracte sprchový kút, vaňu, dlaždičky a vyhoďte staré kozmetické výrobky. Uvidíte, koľko miesta v poličkách sa vám uvoľní. Samozrejme utrite aj prach z poličiek a skriniek, vyleštite zrkadlá a vyperte koberčeky a predložky.
 
Už nikdy viac uterák ako šmirgeľ.
 
  • Kuchyňa
Kuchyňu si nechajte na koniec. Ak túžite po dokonale čistej kuchyni, upracte komoru a vyhádžte staré potraviny. Skrinky s riadom a komoru utrite vlhkou handričkou a vymeňte obalový papier. Určite nezabudnite na prach na skrinkách a digestore.

Umyte pracovnú plochu, sporák i rúru, ktorá určite dostala zabrať pri pečení koláčov. Nakoniec môžete odmraziť chladničku a mrazničku a pripraviť ju tak na sviatočný nápor. Vyperte utierky, obrúsky, chňapky a kuchárske zástery. Prípadne ich vymeňte za vianočné.
 
Domáci textil - Kuchyňa
 
  • Dvere, okná a podlahy
S dverami utrite aj veraje a kľučky, pri umývaní okien začnite najskôr s rámami a parapetmi až nakoniec sa pustite do umývania okenných skiel. Až potom zaveste späť čisté záclony a závesy. Umývanie podláh môžete kompletne nechať až na poslednú fázu upratovania. To sa týka aj vysávania a čistenia veľkoplošných kobercov, na ktoré si môžete pozvať profesionálnu službu.

5) Zapojte aj ostatných

Aby vám šlo upratovanie od ruky, zapojte do neho všetkých obyvateľov bytu. Pokiaľ je to možné, rozdeľte si upratovanie rovným dielom a dajte si termín, do kedy to má byť hotové. Prácu si tiež môžete uľahčiť využitím profesionálnych služieb, ktoré za vás vyčistia, všetko, čo budete potrebovať.


 

Zdieľať

Rozvážame aj k vám?
Overte si adresu

Vaši adresu potrebujeme vedieť už teraz, aby sme vám mohli zobraziť iba ponuku týkajúcu sa vašej lokality.

Na tejto adrese čistíme

Pokračovať na ďalší sortiment

Vo Vašej lokalite bohužiaľ nečistíme žiadne produkty z tejto kategórie

Zadať inú adresu

Je nám ľúto, ale najčastejšie čistené na tejto adrese nečistíme, ale iný sortiment áno

Pokračovať na dostupný sortiment