Máme otvorené Milí zákazníci, naša online čistiareň je tu stále pre vás. Naši kuriéri a zamestnanci čistiarní sú vybavení ochrannými pomôckami. Ďakujeme za Vašu priazeň.

Buďte jedným z moderných rytierov vo skvele sediacom obleku

18. 07. 2017 Ráchel Smékalová

Buďte jedným z moderných rytierov vo skvele sediacom obleku

Rytieri v brnení vymreli. Moderní lámači ženských sŕdc vymenili svoje železné brnenie za perfektne sediaci oblek a taktné správanie. Ako sa stať jedným z nich?

Buďte jedným z moderných rytierov

Zahoďte o dve čísla väčší oblek so širokými nohavicami siahajúcimi až ku špičke topánok a obrovskými ramennými vypchávkami. Správna veľkosť a starostlivosť o nový oblek z vás spraví gentlemana na zjedenie. Naučíme vás, ako si oblek správne vybrať a ako sa o neho následne starať.

Oblek, priateľ pre každú situáciu

Nosíte oblek každý deň? Možno v ňom dobiehate električky, oslňujete obchodných partnerov alebo pojedáte obed s potenciálnymi klientmi. Alebo to máte presne naopak! Oblek je pre vás odevom na špeciálne udalosti, na ktoré sa s trochou šťastia dostanete raz za rok. Nech je to ako chce, materiál obleku sa vyťahá. Hýbete sa a látka sa krčí, šúcha a ohýba. Oblek sa s takýmto nasadením, začne skoro opotrebovávať. Ale čo ďalej? Ako môžete predĺžiť životnosť svojho spoločníka?

Takto to má oblek rád

Prvým krokom prekvapivo nie je čistiareň. Aj keď služba Cleany zaručuje šetrné zaobchádzanie s odevmi, technické čistenie aj tak prispieva k obnoseniu látky. Ekologická technológia TRITON, ktorú služba Cleany používa, je šetrná k prírodným aj syntetickým materiálom. K čisteniu sa nepoužívajú žiadne chemické látky.

Časté pranie poškodzuje látku

Bohužiaľ to nejde nijako ovplyvniť. Rovnako to funguje pri praní bavlneného trička alebo džínsov. Čím častejšie daný kus oblečenia nosíte, tým skôr ho periete. Dôsledkom čoho je, že prichádza ku spomínanému vyťahaniu vlákien. Pri každodennom nosení obleku, s čistiarňou rátajte minimálne každý mesiac. Pri príležitostnom nosení aspoň 2x za sezónu – na začiatku a na konci.

Začnite správnym uskladnením a vetrajte

Obleky nikdy neskladajte. Vždy ich vešajte na robustné drevené vešiaky, ktoré vyplnia priestor pre ramená. Oblek nechajte pravidelne voľne visieť v dobre vetranej miestnosti. Zbavíte sa tak nežiaducich pachov. Ak na to ale nemáte dostatok času, vytvorte si voľné miesto v šatníku. Oblek by sa zo žiadnej strany nemal dotýkať iných kusov oblečenia.

Žehlička je najväčší nepriateľ

K najčastejšiemu poškodeniu dochádza pri žehlení klasickou domácou žehličkou s naparovacím programom. Vysoká teplota zaručene poškodí vnútorné systémy látky. Na prvý pohľad možno nič neuvidíte, ale poškodenie sa prejaví záhybmi počas nosenia. Potom už chybu nenapravíte. Vlákna budú nenávratne poškodené. Investujte do steameru, tzv. naparovačky. Okrem vyrovnania látky dokáže čiastočne odstrániť zápach. Jeho cena sa pohybuje v rozmedzí 100 až 200 eurami. Steamer využije aj vaša žena na hodvábnu blúzku či šaty. Steamer je veľmi rýchly, efektívny a funguje výborne aj behom žehlenia košele.

Kefa súčasť každého obleku

Väčšina oblekov sa šije z vlnených materiálov. Rovnako ako všetky prírodné materiály, aj vlna potrebuje starostlivosť a trochu lásky. Vlna na seba ľahko chytá prach a špinu, ktorá je na prvý pohľad viditeľná. Po každom použití sa oblek kefuje. Existujú špeciálne kefy, ktoré ľahko dostať v každom obchode sa oblekmi. Pri kefovaní dodržujte správny smer – odhora smerom dole. V opačnom prípade by došlo k poničeniu vlákien. Raz za čas prejdite oblek čistiacim valčekom pre odstránenie vlasov, nachytaných chlpov či prachu. Správna starostlivosť predĺži životnosť vášho obleku.

Podľa čoho sa riadiť pri kúpe?

Ako je to so sakom?

Oblek musí perfektne sedieť v ramenách. Ramenné vypchávky v žiadnom prípade nesmú odstávať a nesmú byť príliš krátke. Sako si vyskúšajte a postavte sa tesne ku stene. Ak sa látka v ramennej oblasti začne akokoľvek mágať, vyberte si inú veľkosť. Sako nesmie byť nižšie, než pod zadok. V oblasti rozkroku neprekračujte dĺžku zipsu.

Dĺžka nohavíc pod drobnohľadom

Nohavice bývajú zúžené, či rovného strihu. Ich dĺžka končí pri začiatku šnúrok od poltopánok. Nezabudnite na dlhé a kvalitné ponožky. Aj keď vy si ich budete všímať minimálne, jedná sa o podstatný detail. Všímavým očiam určite neunikne. Odhalené lýtko pri dosadnutí na stoličku je nežiaduce.

Pozor na gombíky!

Ďalším ťažkým rozhodnutím je počet gombíkov. Moderné saká do práce aj do spoločnosti mávajú aspoň dva gombíky. Ak zvažujete kúpu obleku pre ležérnejšie príležitosti , siahnite po saku s jedným gombíkom.

Čo si počať s manžetami?

Medzi súčasné trendy patria vyčnievajúce manžety. Staršia generácia ich zastrkáva do rukávov . Ale pozor! Trendsetteri hlásajú opak. Dajte si pozor, aby nevyčnievali príliš ďaleko.

Štipka etikety na záver

Neviete si rady s rozopínaním saka? Riaďte sa jednoduchým pravidlom. Nechajte sako vždy zapnuté. Pri sedení si môžete sako rozopnúť celé, ak ale vstávate, zosynchronizujte svoje pohyby so zapínaním. Pri sakách s dvoma gombíkmi vždy zapínajte horný gombík. Ak trváte na rozopnutom saku za každej situácie, musíte nosiť vestu. Tá je zapnutá celá a vždy.

S dnešným gentlemanským manuálom zvládnete všetko. Ako rolu wingmana legendárneho Barneyho Stinsona zo seriálu How I Met Your Mother, tak aj Dona Drapera z MadMana. Obidvaja si s vami potrasú rukou a možno príde aj na potľapkanie po ramene. Misia oblek splnená.

Zdieľať

Rozvážame aj k vám?
Overte si adresu

Vaši adresu potrebujeme vedieť už teraz, aby sme vám mohli zobraziť iba ponuku týkajúcu sa vašej lokality.

Na tejto adrese čistíme

Pokračovať na ďalší sortiment

Vo Vašej lokalite bohužiaľ nečistíme žiadne produkty z tejto kategórie

Zadať inú adresu

Je nám ľúto, ale najčastejšie čistené na tejto adrese nečistíme, ale iný sortiment áno

Pokračovať na dostupný sortiment