Máme otvorené Milí zákazníci, naša online čistiareň je tu stále pre vás. Naši kuriéri a zamestnanci čistiarní sú vybavení ochrannými pomôckami. Ďakujeme za Vašu priazeň.

Ako na jarné upratovanie domácnosti

01. 05. 2022

Ako na jarné upratovanie domácnosti

So zmenou ročného obdobia mávame tendenciu meniť aj veci vo svojich životoch. Práve na jar býva táto tendencia najsilnejšia. Meníme účesy, farbu vlasov a vymieňame šatník. Okrem zmeny sa však jar spája aj s očistou tela i ducha. Preto sa k nemu výborne hodí aj očista príbytku. Poďte sa s nami pozrieť, ako dopriať vášmu bývaniu poriadny jarný detox!

Oproti vianočnému upratovaniu to jarné môžete urobiť kedykoľvek sa vám bude chcieť, pretože nemá deadline v podobe sviatkov.  Kým sa však pustíte do víru upratovania, pripravte si plán a kúpte si všetko, čo budete pri upratovaní potrebovať. Pokiaľ totiž nepatríte k upratovacím maniakom, mohla by vás aj najmenšia komplikácia presvedčiť, že tentokrát skrátka upratovať nemôžete.

Jarné upratovanie využite na pretriedenie šatníka

Zbaviť sa môžete zimného oblečenia, ktoré ste za celú zimu nenosili. A to, ktoré nosiť chcete aj budúcu zimu, môžete rovno poslať do čistiarne, kde sa oň riadne postarajú. Pri tej príležitosti sa mrknite aj na svoje obľúbené jarné baloniaky a svetríky a pribaľte ich k zimným kabátom a bundám. V čistiarni sa zvládnu postarať aj o ne.

Keď budete mať vymenený šatník, čaká vás zvyšok bytu či domu. Zbavte sa zimných dekorácií, sušených kvetov, ťažkých vlnených prehozov aj tmavých poťahov. Pripravte svoj domov na príchod jari a presvetlite a prevzdušnite interiér. Poťahy, obliečky na vankúše aj teplé flanelové obliečky zabaľte a pošlite do práčovne.

Prečo je dôležité čistiť domáci textil?

Všetok textil, ktorý máte doma, priťahuje prach, nečistoty a pachy z okolia. To je dôvod, prečo sa poťahy, vankúšiky, dečky, prikrývky, deky, koberce, závesy aj záclony stávajú podstatným zdrojom znečistenia vášho domova. Okrem toho, že zašpinený textil nepôsobí reprezentatívne, prispieva aj k nepríjemnému zápachu. Preto sa treba o bytový textil riadne starať, pravidelne ho prať a čistiť. Jedine tak udržíte svoj domov čistý, voňavý a prospejete tak aj svojmu zdraviu.

Zbavte všetky koberce a čalúnený nábytok prachu a roztočov

Tým rozhodne začnite. Na rozdiel od našich babičiek, my nemusíme chodiť s kobercom na prachár a vyklepávať ich. Bude vám teda stačiť vysávač, ale nezabudnite poriadne povysávať aj ten najmenší kúsok čalúnenia alebo koberca. Od veci nebude ani mokré čistenie koberca.

Vysávač sa vám však nehodí iba pri starostlivosti o koberec. Využijete ho aj pri upratovaní spálne, konkrétne matracov. Tie poriadne vysajte, aby ste sa zbavili roztočov aj prachu. V posteli trávime veľa času, preto by mala byť naozaj čistá. V prípade, že môžete zložiť poťah z matraca - určite ho vyperte. Pokiaľ to však nie je možné, vyčistite celý matrac. Zabudnúť by ste nemali ani na prikrývku a vankúš. Jar je ideálny čas na výmenu teplých, páperových lôžkovín za ľahší, letný variant. Periny a páperové vankúše určite nechajte pred odložením vyčistiť, aby sa v nich nehromadili nečistoty a neplesniveli.

Okná sa musia blýskať čistotou

Umývanie okien nie je obľúbenou činnosťou žiadnej gazdinky. Raz za rok sa to však určite dá prežiť, postarajte sa teda o to, že sa budú okná blýskať čistotou. Okrem toho je potrebné vyčistiť aj záclony, ktoré sú základom tienenia v obytných miestnostiach a zamedzujú nevyžiadaným pohľadom zvonku. V záclonách sa udržuje prach a alergény a majú tiež tendenciu nasávať pachy z kuchyne alebo cigaretový dym. Dostať tieto nečistoty a zápach zo záclon a závesov nie je ľahké, obzvlášť pokiaľ máte závesy vyrobené napríklad z hodvábu. Po vypraní v domácej práčke sa môžu záclony aj závesy skrátiť, zraziť či naopak vytiahnuť, preto je lepšie ich poslať k profesionálom.

Domáce čistiace prostriedky na upratovanie

Aby ste udržali svoj domov čistý, nemusíte používať čistiace prostriedky plné chémie. Účinných bojovníkov proti špine si môžete vyrobiť aj doma.

Octová voda na upratovanie

Príprava je veľmi jednoduchá, 500 ml octu zmiešajte s 250 ml vody. Pokiaľ vám ocot nevonia, prikvapkajte 20 kvapiek vonného oleja. Zmes nalejte do fľaše s rozprašovačom a univerzálny čistič je na svete. Dokonca má aj antibakteriálne účinky.

Jedlá sóda s citrónom na upratovanie

Zmiešajte citrónovú šťavu s jedlou sódou tak, aby vznikla hustejšia pasta. Kyselina citrónová má antibakteriálne a dezinfekčné účinky a pôsobí ako prírodné bielidlo. Pasta vám pomôže aj s viacerými znečistenými povrchmi. Stačí do nej namočiť vlhkú hubku a začať drhnúť.

Čistiaci prostriedok z octu a sódy

Ocot v kombinácii s jedlou sódou krásne pení. Dohromady tvorí čistič, ktorý prečistí aj upchatý odpad.

Z jarného upratovania si urobte zábavu a uvidíte, ako vám všetko pôjde rýchlo od ruky. Keď navyše do upratovania okrem rodiny zapojíte aj profesionálov z čistiarne a práčovne Cleany.sk, potom budete mať hotovo skôr, než poviete lesk!

Zdieľať

Rozvážame aj k vám?
Overte si adresu

Vaši adresu potrebujeme vedieť už teraz, aby sme vám mohli zobraziť iba ponuku týkajúcu sa vašej lokality.

Na tejto adrese čistíme

Pokračovať na ďalší sortiment

Vo Vašej lokalite bohužiaľ nečistíme žiadne produkty z tejto kategórie

Zadať inú adresu

Je nám ľúto, ale najčastejšie čistené na tejto adrese nečistíme, ale iný sortiment áno

Pokračovať na dostupný sortiment