Máme otvorené Milí zákazníci, naša online čistiareň je tu stále pre vás. Naši kuriéri a zamestnanci čistiarní sú vybavení ochrannými pomôckami. Ďakujeme za Vašu priazeň.

Najvyšší čas na čistenie zimných kabátov!

27. 11. 2020

Najvyšší čas na čistenie zimných kabátov!

Rozhodne vás nechceme podozrievať z toho, že ste svoj zimný kabát na jar nevyčistili. Ak by k tomu však čírou náhodou došlo, máte najvyšší čas k náprave. Poďme sa pozrieť, ako sa najlepšie postarať o vlnený, flaušový či prešívaný kabát, aby vás dobre hrial celú zimu.

Keď si prečítate rôzne diskusie na internete, kde sa píše o čistení zimných kabátov a búnd, takmer vždy sa dozviete to isté – pošlite kabát do čistiarne. A skutočne je to to najlepšie, čo môžete pre svoj kabát urobiť, hneď z niekoľkých dôvodov.

Zdravie

Pravidelná údržba zimného oblečenia je okrem iného dôležitá aj z hygienických dôvodov. Na oblečení sa zachytávajú baktérie, ktoré môžu mať negatívny vplyv na vaše zdravie. Keď ho nebudete pravidelne čistiť, môžete byť náchylnejší na nachladnutie a ďalšie choroby. Profesionálne čistenie by ste mali svojmu kabátu dopriať aspoň pred sezónou aj napriek tomu, že na pohľad vyzerá čisté a nie je cítiť zatuchlinou. Počas sezóny by ste mali čistenie zopakovať ešte raz, ak kabát nosíte často, zvážte i častejšie čistenie.

Pravidelná starostlivosť o zimné kabáty sa vám vráti

Kvalitný vlnený kabát nie je zrovna najlacnejšou časťou šatníku, pravdepodobne si teda nechcete každú sezónu kupovať nový. Keď sa však o neho budete dobre starať a pravidelne ho čistiť, vydrží vám pomerne dlho. Bude stále vyzerať skvelo a vy tak ušetríte i nemalú sumu namiesto kúpi nového kabátu.

Okrem profesionálneho chemického čistenia je však potreba u kabátov z prírodných materiálov urobiť oveľa viac. Neviete ako sa starať o kabát každý deň? Dodržujte tieto tri kroky:

Po každom nosení

Obzvlášť vlna má schopnosť nasiať vodu, vytvára tak teplo, kvôli ktorému ju vyhľadávame. Po príchode domov by ste nemali hneď kabát odložiť do skrine, zaveste ho na vešiak a nechajte ho preschnúť na vetranom mieste. Zabránite tak vzniku plesní a zatuchline.
 

Zbavovanie nečistôt

Bežných nečistôt sa ľahko zbavíte sami. Prach, chlpy, vlasy a iné drobné suché nečistoty odstráňte samolepiacim valčekom. Toto opakujte niekoľkokrát za týždeň. Ak sa však na kabáte objaví škvrna, nepúšťajte sa do čistenia a nechajte to na odborníkov. I šetrný program na pranie by mohol nenávratne poškodiť podšívku kabátu.

Uloženie

Keď sa vám vráti kabát z čistiarne, vložte ho do špeciálneho obalu na šaty, nezabudnite pridať odpudzovač škodcov. Výborne sa hodí levanduľa, škorica alebo rozmarín. Proti moliam tiež funguje dostatočné vetranie skríň.

Každý materiál si žiada svoje

Zimný dámsky či pánsky kabát môže byť vyrobený aj z iných materiálov, než je vlna. Čím je v kabáte viac prírodných vlákien (vlna, kašmír), tým pravdepodobnejšie patrí do čistiarne. Avšak v prípade, že ich je menej, môžete kabát prať aj v práčke bez toho, aby splstnatel alebo sa zbehol.

Umelé vlákna

Prešívané kabáty sa často vyrábajú z umelých materiálov (PES, PAD), tie väčšinou môžete bez obáv prať v práčke. Kabáty s prímesou vlny alebo iného prírodného materiálu (do 30 %) sa dajú opatrne prať v práčke, pokiaľ to výrobca výslovne nezakazuje. Vždy zvoľte najjemnejší program na vlnu alebo ručné pranie, nízku teplotu a otáčky. Použite prací prostriedok na vlnu. Po vypraní rozložte kabát na osušku a nechajte voľne uschnúť vo vodorovnej polohe.

Ako vyprať vlnený kabát doma?

Vlnený či flaušový kabát nikdy neperte. Ak je váš kabát vlnený, do práčky ho určite nedávajte. Na rýchle vyčistenie kabátu od pachov môžete použiť tajný tip. V kúpeľni pusťte teplú vodu a zavrite dvere. Vytvoríte tak paru, do ktorej kabát zavesíte. Z pary ho po 20 minútach vytiahnite a očistite ho mäkkou kefkou. Kabát nechajte postupne vychladnúť a poriadne uschnúť. To isté platí aj pre vlnené kabáty s kašmírom. Ani tie nie je vhodné dávať do práčky.

Zimné kabáty a parky sa skutočne vyplatí posielať do čistiarne. Len pozor na to, že nie je čistiareň ako čistiareň. Nie v každej čistiarni sú vybavený na čistenie vlnených, kašmírových či iných kabátov z prírodných vláken. Než kabát odnesiete do čistiarne, opýtajte sa na referencie. Rozhodne sa vyhnite čistiarňam, kde žehlia kabáty priamo na figuríne. Pretože rýchle upúšťanie pary môže kabát znehodnotiť.

Vyberajte si čistiarne, kde majú s čistením prírodných materiálov skúsenosti. Aby ste sa však nemuseli prehrabávať desiatkami referencií a hodnotení, pošlite kabát do čistiarne cez náš formulár. My si totiž vyberáme preverené čistiarne, kde sa o vaše oblečenie skvele postarajú.

 
Zimné oblečenie

Zdieľať

Rozvážame aj k vám?
Overte si adresu

Vaši adresu potrebujeme vedieť už teraz, aby sme vám mohli zobraziť iba ponuku týkajúcu sa vašej lokality.

Na tejto adrese čistíme

Pokračovať na ďalší sortiment

Vo Vašej lokalite bohužiaľ nečistíme žiadne produkty z tejto kategórie

Zadať inú adresu

Je nám ľúto, ale najčastejšie čistené na tejto adrese nečistíme, ale iný sortiment áno

Pokračovať na dostupný sortiment