Máme otvorené Milí zákazníci, naša online čistiareň je tu stále pre vás. Naši kuriéri a zamestnanci čistiarní sú vybavení ochrannými pomôckami. Ďakujeme za Vašu priazeň.

Upcyklácia alebo premena starého a nevyužitého na nové

21. 11. 2019 Nikola Havlíčková

Upcyklácia alebo premena starého a nevyužitého na nové

Staré a nudné kúsky máme v šatníku časom všetci. Ale nie vždy musia skončiť v koši. Nielen, že je takéto správanie neekologické, ale aj zbytočné. Poďme sa teda pozrieť, čo je to upcyklácia a ako nám môže pomôcť.

Čo je upcyklácia?

Upcyklácia je proces spracovania použitých a vystávajúcich materiálov k výrobe niečoho nového, kvalitnejšieho. K výrobe sa používajú zostatky textílií, staré oblečenie alebo vedľajšie produkty z výroby. V inom prípade by sa vyššie uvedené „ časti“ vyhodili. Využitím vystávajúcich kúskov prispievate k rozvoju životného štýlu nazývaného zero waste. Taktiež predlžujete životný cyklus jednotlivých materiálov.

Čo je cieľom upcyklácie?

Jedným slovom: Obmedzenie odpadu! Oblečenie sa nevyhadzuje, ale pretvára sa na ďalšie použitie. Tak znie hlavná myšlienka. Vďaka nej prichádza k eliminácii zaťažovania planéty. Nudné tričko na dne skrine nemusí byť úplne zabudnuté a odsúdené k záhube na skládke. Nožnice, ihla a niť sú zaručení pomocníci, ktorí s nudou zatočia raz dva! S trochou šikovnosti vznikne originálny kúsok, ktorý len tak niekto nemá.

Upcyklácia nie je recyklácia

Z čoho tvoríte?

Upcyklácia býva často mylne zamieňaná s recykláciou. Rozdiel spočíva v použitých materiáloch. K recyklácii sa využíva odpad sám o sebe. K upcyklácii sa používajú ostatky materiálov, ktoré samé o sebe ešte nie sú odpadom. V podstate sa jedná o zhodnocovanie nevyužitých materiálov.

Čo vznikne?

Ďalším rozdielom je konečná podoba výsledného produktu. Upcyklovaný kúsok je zostavený s už hotových produktov a len upravujete jeho súčasnú podobu. Ako príklad si zoberte tričko alebo batoh. Naopak recyklovaný predmet je úplne nový, vyrobený z odpadkov. Môže mať ľubovoľný vzhľad aj spôsob použitia. Napríklad z recyklovaných PET fliaš získate nový pohár.

Upcyklácia nie je žiadna novinka

Upcyklácia sama o sebe je tu odnepamäti a pôvodná myšlienka je stále zachovaná. Avšak jej používanie sa postupom času zmenilo. Naši predkovia sa s upcyklačnými metódami stretávali denne. Išlo o súčasť fungovania každej domácnosti. Ťažko by ste v dobách minulých mohli ísť do supermarketu a kúpiť si náhradu.

Upcyklácia je symbolom ekológie

V dnešnej dobe nie je upcyklácia tak častá, ale do podvedomia ľudí sa rýchlo vracia. Spravidla z ekologických dôvodov, ktoré sú veľkou témou. Súčasnosť je prezentovaná ako doba plastová, doba odpadu. Vďaka upcyklácii nie je tvorený odpad a znižuje sa dopad na životné prostredie.

Upcyklácia si získava popularitu

Znalosti o procesoch upcyklácie sa v posledných rokoch značne rozšírili. Zaslúžili sa o to predovšetkým umelci a dizajnéri, ktorí oživujú staré predmety. Vďaka tomu nájdete uplatnenie aj pre staré, obnosené či nepoužívané veci. V duchu slow fashion a zodpovedného prístupu k móde, človeku a prírode sa zo starých košieľ vyrábajú šaty, sukne, topy či tašky. Z papiera sa vyrábajú batohy a z bezpečnostných pásov z automobilov vznikajú elegantné kabelky.

Upcyklácia zvládne všetko

Upcyklovať môžete nielen odevy, ale v podstate všetko, čo máte doma. Od spomínaného oblečenia, cez riady až po nábytok. A tak hravo zo starých šálok či misiek vyrobíte kvetináče pre nové rastlinky. Stačí iba trocha fantázie a farieb. Staré palety pôvodne slúžiace na prepravu stavebného materiálu zužitkujete na záhradný nábytok. Ak sú to však palety vo výbornom stave, tak môžu poslúžiť aj ako posteľ, skrinka, lavička či stolík.

Možností je veľa! Preto predlžujte životnosť vecí, ako len môžete. Príroda vám za to bude vďačná.

Zdieľať

Rozvážame aj k vám?
Overte si adresu

Vaši adresu potrebujeme vedieť už teraz, aby sme vám mohli zobraziť iba ponuku týkajúcu sa vašej lokality.

Na tejto adrese čistíme

Pokračovať na ďalší sortiment

Vo Vašej lokalite bohužiaľ nečistíme žiadne produkty z tejto kategórie

Zadať inú adresu

Je nám ľúto, ale najčastejšie čistené na tejto adrese nečistíme, ale iný sortiment áno

Pokračovať na dostupný sortiment