Máme otvorené Milí zákazníci, naša online čistiareň je tu stále pre vás. Naši kuriéri a zamestnanci čistiarní sú vybavení ochrannými pomôckami. Ďakujeme za Vašu priazeň.

Ako si vytvoriť udržateľný šatník

27. 12. 2019 Nikola Havlíčková

Ako si vytvoriť udržateľný šatník

Efektívny šatník je cesta k zodpovednému prístupu k módnemu priemyslu a k planéte. Udržateľný šatník stojí na niekoľkých pilieroch – uvedomení, zisťovaní informácií, schopnosti opravovania, sebavyjadrenie. Udržateľný šatník by mal obsahovať oblečenie, ktoré nám bude dlho robiť radosť, ako už po stránke výzoru , tak aj kvality. Ak túžite vniesť do svojho šatníka udržateľnosť a zodpovednosť, máme pre vás 5 jednoduchých krokov, ktoré vám k jeho tvorbe dopomôžu.

1. Menej je niekedy viac

Základným pravidlom udržateľného šatníka je efektívnosť, ktorú docielime kúpou odevov vhodných pre bezproblémovú kombinovateľnosť. Platí, že menej je viac. Zamerajte sa teda na farby a vzory, ktoré ľahko skombinujete s ďalšími kúskami v šatníka. Zamyslite sa nad tým, koľko oblečenia skutočne potrebujete.

Vyložte si oblečenie zo šatníka do dvoch kôpok . Na jednu z nich poukladajte veci, ktorých by ste sa za žiadnu cenu nechceli vzdať. Druhá kôpka bude predstavovať síce obľúbené veci, ale ste presvedčení, že ich nebudete nosiť často alebo ich vôbec nepotrebujete. Buďte dôslední a tvrdí sami na seba. Druhú kôpku darujte do second handov, detských domovov a charite.

Hovorí sa, že daný kus oblečenia si máme kúpiť iba v prípade, ak si dokážeme predstaviť, že si ho oblečieme najmenej tridsaťkrát. Ak zistíte, že ste si sveter z druhej kôpky obliekli len dvakrát, nemá zmysel ho naďalej skladovať. Posuňte ho ďalej, kde nájde využitie.

2. Kvalita nad kvantitou

Udržateľnosť šatníka nespočíva v množstve, ale v striedmosti s dôrazom na kvalitu. Zabudnite teda na výrobcu oblečenia, ktorý vyrába nekvalitný odev, jeden za druhým ako na bežiacom páse. Tento výrobca sa môže síce oháňať slovami ako udržateľnosť a ekológia, a pritom tieto slová pre neho nemajú žiadny význam. Nájdite si domáceho a zahraničného dizajnéra a tvorcu, ktorému pri výrobe záleží na kvalitnom spracovaní výrobku, výbere kvalitného materiálu.

3. Zodpovednosť k prírode a človeku

Vyraďte zo svojho šatníka oblečenie z chemických vlákien, medzi ktoré patrí predovšetkým polyester, viskóza či nylón. Výroba týchto vlákien je energeticky náročná, a preto príroda pri ich výrobe nie je práve nadšená. Dajte prednosť prírodným materiálom v podobe bavlny, ľanu, konope či vlny.

V najlepšom prípade voľte materiály pochádzajúce z ekologického poľnohospodárstva. Typickým príkladom je biobavlna, pri jej pestovaní je záťaž na životné prostredie toxickými látkami oproti klasickej bavlne až o 90% menšia. Zároveň dbajte aj na činiteľ človeka, ktorý je k výrobe potrebný.Za výrobou stojí veľa času, za ktorý by mal byť výrobca férovo odmenený. Nájdite si teda výrobcu s označením „ fairtrade“ , ktorý vám zaručí, že človek, ktorý daný kúsok šil dlhé hodiny, bol správne odmenený.

4. Nadčasovosť má zelenú

Zabudnite na trendy. Ich efektívnosť je vo väčšine prípadov takmer nulová. Radšej sa zamerajte na už spomínané univerzálne, kvalitné a nadčasové kúsky, ktorým budete dennodenne vďační za pohodlie a skvelú kombinovateľnosť prakticky so všetkým, čo váš udržateľný šatník bude obsahovať. A tak si na miesto desiatich kabátov v rôznych farbách a strihoch obstaráte jeden kvalitný vlnený čierny, šedý, hnedý či béžový jednoduchého strihu , ktorý dobre padne k rifliam, sukni i k rifliam a spoločenským nohaviciam.

5. Správna starostlivosť

Dôležitá je správna údržba odevov, vďaka ktorým nám budú robiť radosť dlhé roky. Pred každým praním si zistite informácie z výrobného štítka a podľa nich perte a sušte. Vo všeobecnosti sa dá povedať, že je lepšie prať pri nižšej teplote a s ekologickým pracím prostriedkom. Vyhýbajte sa používaniu aviváže a ak naplníte celý bubon práčky, príroda sa vám poďakuje.

Prirodzeným sušením oblečenia na vzduchu ušetríte množstvo energie. Neperte veci, ktoré si vyžadujú čistenie v čistiarni. Hrozí, že ich zničíte. Nebojte sa ani opráv ani úprav. Odtrhnutý gombík nie je dôvodom k vyhodeniu oblečenia zo šatníka. A ak sa chcete starať o svoj udržateľný šatník čo najšetrnejšie k materiálom a k prírode, je tu pre vás Cleany, kde sa postaráme o to, aby vaše oblečenie dostalo ideálnu starostlivosť.

TIP: Nebojte sa nákupov vintage oblečenia a návštev second handov. Aj tam môžete nájsť skvosty, pri kúpe ktorých netrpí planéta ani vaša peňaženka. Ak si chcete kúpiť nové oblečenie, zamerajte sa napríklad na veci upcyklované (čo je upcyklácia sa dočítate v našom článku: Upcyklácia alebo premena starého a nevyužitého na nové).

Môžete si vytvoriť prehľadný zoznam vecí, ktoré vás v poslednej dobe zaujali a kúsky na ňom si pozerajte stále dookola. Ak vás budú baviť aj po desiatom zhliadnutí, kúpte ich. Pokiaľ sa vám po piatom raze budú zdať okukané, nemá zmysel za ne utrácať, nesplnia onú udržateľnosť, rozhodne by som ich neodporúčala.

Zdieľať

Rozvážame aj k vám?
Overte si adresu

Vaši adresu potrebujeme vedieť už teraz, aby sme vám mohli zobraziť iba ponuku týkajúcu sa vašej lokality.

Na tejto adrese čistíme

Pokračovať na ďalší sortiment

Vo Vašej lokalite bohužiaľ nečistíme žiadne produkty z tejto kategórie

Zadať inú adresu

Je nám ľúto, ale najčastejšie čistené na tejto adrese nečistíme, ale iný sortiment áno

Pokračovať na dostupný sortiment