Máme otvorené Milí zákazníci, naša online čistiareň je tu stále pre vás. Naši kuriéri a zamestnanci čistiarní sú vybavení ochrannými pomôckami. Ďakujeme za Vašu priazeň.

Ako sa starať o vlnené kúsky, aby dlho vydržali?

19. 01. 2021

Ako sa starať o vlnené kúsky, aby dlho vydržali?

Pletené oblečenie je v súčasnej dobe stále populárnejšie. Niet sa čomu diviť, kto by sa rád nezababušil uprostred sychravej zimy do pleteného svetra, huňatého šálu a teplej čiapky. Aby vám radosť z pletených kúskov vydržala čo najdlhšie, musíte sa o ne dobre starať.

Vlna je prírodný materiál, ktorý sa často používa na výrobu svetrov, kabátov, šálov, kardiganov, ponožiek, ale aj diek alebo kobercov. Vlna totiž absorbuje vlhkosť, a tým udržiava teplo, okrem toho má aj samočistiace schopnosti, nie je ju teda potreba tak často prať.

Akú vlnu nosíte?

Vo väčšine prípadov obliekate vlnu ovčiu, na trhu sú aj ďalšie druhy kvalitnej prírodnej vlny - angorská, alpaková, mohérová alebo vikúnia. Vlna je pomerne drahá surovina a aj napriek jej skvelým vlastnostiam je potrebné výrobkom občas dodať aj ďalšie vlastnosti, bez ktorých by sa oblečenie nenosilo tak príjemne. Tie výrobkom dodajú umelé vlákna, napríklad elastan sa stará o dokonalú pružnosť svetrov.

Pre všetky druhy vlny platí, že si žiadajú jemné zaobchádzanie. Všetko teda začína pozorným študovaním štítku. Zo symbolov na štítku vyčítate informácie o kvalite, ktorým by ste mali prispôsobiť následnú starostlivosť. Pamätajte si, že čím sú vlákna vlnenej priadze dlhšie, tým je kvalitnejšia a bude sa menej žmoľkovať.

Ako vyčistiť ovčiu vlnu? Iba šetrne!

Vlnené kúsky sa bez výnimky môžu prať len na šetrný program či na program na ručné pranie. Aby ste z práčky nevytiahli o niekoľko čísel menšie oblečenie, nemala by teplota vody presiahnuť 40°C, u ovčej vlny dokonca 30°C.

Namiesto bežného pracieho prostriedku použite radšej špeciálny prostriedok určený špeciálne na pranie vlny. Najlepšie by bolo prať svetre a ďalšie vlnené oblečenie v studenej vode, ale pozor, vlnené svetre, šály ani čiapky nežmýkajte, inak by stratili tvar. Zvyšnú vodu z nich opatrne vytlačte froté uterákom.

V žiadnom prípade nedávajte vlnené oblečenie do sušičky, ani nevešajte na sušiak či na vešiak. Oblečenie by sa tak ľahko mohlo vyťahať a stratiť tvar. Preto ho namiesto toho rozložte na vodorovnej ploche, vyrovnajte do požadovaného tvaru a nechajte uschnúť niekde, kam nesvieti slnko.

Vlnené kabáty alebo saká doma radšej vôbec neperte, môžete ich nechať vyvetrať a čistiť šatovou kefou. Pred začiatkom a po konci sezóny ich potom nechajte chemicky vyčistiť v čistiarni.

Ako prať Kašmír

Luxusná vlna, ktorá sa získava z himalájskych kašmírskych kôz a je veľmi špecifická. Obľúbená je predovšetkým pre svoju pružnosť a hodvábnu jemnosť. Veľmi dobre saje vlhkosť a skvele sa vám prispôsobí, navyše vie hriať aj príjemne chladiť.

Kašmír vydrží dlho, takže ak ste zdedili kašmírový sveter po starej mame, pokojne ho môžete nosiť roky. Ale len za predpokladu, že ho nedáte vyprať do práčky. Kašmír perte ručne v studenej vode a použite špeciálny jemný prací prostriedok. Veľmi dobre vám poslúži aj detský šampón. Zároveň by ste svoj obľúbený kašmírový šál alebo svetrík nemali prať častejšie ako raz za mesiac. Dvakrát do roka ho potom môžete poslať do osvedčenej čistiarne.

Ako už viete, na sušičku musíte u vlnených kúskov zabudnúť. U tých kašmírových sa dá použiť odstredivka na šalát. Ideálne je však sušiť kašmír rovnako ako každý iný druh vlny.

Ako sa starať o Akryl

Veľmi obľúbená je aj syntetická alternatíva vlny, je lacnejšia, ale je tiež menej náchylná k zničeniu. Aj pre akryl platí, že by sme oblečenie z akrylu mali prať s citom a riadiť sa údajmi na štítku. Platia preň podobné pravidlá ako pre prírodnú vlnu. Akrylové oblečenie perte v ruke alebo v práčke na šetrnom programe, teplota vody by nemala prekročiť 40°C a sušte vo vodorovnej polohe.

Vlnené oblečenie je príjemné, pekne vyzerá a navyše veľmi príjemne hreje. Keď sa oň budete starať, náležite sa vám odmení.
 


 

Zdieľať

Rozvážame aj k vám?
Overte si adresu

Vaši adresu potrebujeme vedieť už teraz, aby sme vám mohli zobraziť iba ponuku týkajúcu sa vašej lokality.

Na tejto adrese čistíme

Pokračovať na ďalší sortiment

Vo Vašej lokalite bohužiaľ nečistíme žiadne produkty z tejto kategórie

Zadať inú adresu

Je nám ľúto, ale najčastejšie čistené na tejto adrese nečistíme, ale iný sortiment áno

Pokračovať na dostupný sortiment