Máme otvorené Milí zákazníci, naša online čistiareň je tu stále pre vás. Naši kuriéri a zamestnanci čistiarní sú vybavení ochrannými pomôckami. Ďakujeme za Vašu priazeň.

Viete, ako a kedy čistiť periny a ďalšie páperové výrobky?

08. 03. 2022

Viete, ako a kedy čistiť periny a ďalšie páperové výrobky?

Kto by nemiloval ten pocit, keď na chalupe u babičky padne do postele a prikryje sa poctivou páperovou duchnou. Perie je perfektný prírodný materiál, ktorý vás zahreje pri prechádzke zimnou krajinou aj počas chladných nocí. Aby ste si však mohli páperové teplo užívať bez obáv, je potrebné páperové bundy aj lôžkoviny pravidelne čistiť.

A na to, aby bolo perie vo vašich perinách a vankúšoch vždy čisté, sme tu my. Čistenie peria je dôležité, pretože sa pri ňom perie zbaví všetkých nečistôt vrátane roztočov, baktérií a plesní.

Ako často čistiť perie?

Úplne zásadná je pri čistení peria pravidelnosť. Nemali by ste na pravidelné čistenie perín a vankúšov zabúdať, pretože by ste sa tak vystavili problémom s roztočmi a baktériami. Tie by vám mohli spôsobiť nepríjemné vyrážky a ekzémy. Páperové prikrývky nechávajte čistiť ideálne každých 5 rokov, u vankúšov je odporúčaná doba kratšia, pretože sú v častejšom kontakte s vlasmi a pokožkou. Preto by ste páperové vankúše mali čistiť každé 2 roky.

Zbavte prikrývky plesní, roztočov a alergénov

Páperové prikrývky a vankúše je treba čistiť hneď z niekoľkých dôvodov. Tým hlavným je hygiena. Vnútri obliečok na perie alebo aj v sýpkach sa zhromažďuje prach, nečistoty a hlavne zdraviu škodlivé roztoče, baktérie, plesne a ďalšie alergény.

Vzniku alergií, podráždeniu pokožky a ďalších nepríjemných prejavov je možné predísť nielen pravidelným čistením, ale aj pomocou pravidelného vetrania páperových prikrývok a vankúšov. To by ste mali robiť aspoň 2x týždenne. V lete, keď je vonku pekne slnečno, vezmite periny von a nechajte ich preschnúť a prevetrať na slnku. Slnečné žiarenie totiž obsahuje UV žiarenie a to tiež pomáha ničiť baktérie.

Čistenie peria má okrem hygienickej čistoty tiež vplyv na nadýchanosť a našuchorenie vankúša alebo prikrývky. Vďaka čisteniu sa odstránia polámané pierka a nahradia sa novými. Po vyčistení budú vaše páperové prikrývky a vankúše čisté a zdravotne nezávadné a vy tak budete môcť pokojne spať.

Aby ste si poistili dlhšiu životnosť páperových prikrývok a vankúšov, kúpte si čo najmenej priepustné sýpky.

Zverte svoje perie čistiarni

Aj keď asi občas svoju páperovú bundu zveríte domácej práčke, s páperovou perinou či vankúšom sa do prania radšej nepúšťajte. Na rozdiel od bundy sú sýpky plné peria oveľa väčšie a práčka by nemusela taký objem zvládnuť a pranie perín by skončilo neslávne. Nehľadiac na to, že mokré perie oťaží a motor práčky by sa mohol zavariť. Ďalší problém by mohol nastať pri sušení. Zle vysušené perie by mohlo vytvoriť hrudky a začať plesnivieť. Perie je prirodzene mastné a pri praní sa odmastí, preto sa po určitej dobe úplne rozpadá. Preto radšej prestaňte márne skúšať, ako prať perie a dôverujete profesionálom.

Tip: Pri praní páperovej bundy pridajte do práčky pár tenisových loptičiek, perie tak zostane v bunde nadýchané.

Nová sýpka alebo kvalita po babičke?

Zvyčajne sa postupuje tak, že sa pri čistení peria musí sýpka rozpárať. Tá stará sa vyhadzuje a nahrádza sa novou a čistou. Na kvalite sýpky naozaj záleží, tie kvalitné sú jemné a nešuštia. Vďaka výmene sýpky sa ponúka jedinečná možnosť zbaviť sa hromadeniu peria dole v páperovej perine. V súčasnej dobe sa sýpka prešíva v ploche a perie je tak uzavreté v jednotlivých dielikoch a nemá tak možnosť sa zosúvať.

Pokiaľ však nechcete prísť o sýpku z vankúša po babičke, nemusíte sa ničoho báť. Existuje čistiareň peria, ktorá si vie poradiť aj s tým. Vďaka špeciálnej technológii sa totiž dá čistiť perie priamo v sýpke a nie je nutné ju párať. Keď budete zvažovať čistenie peria, plánujte ho radšej mimo sezónu, pretože je potrebné počítať s tým, že čistenie peria chvíľu trvá. Rozhodujúce môže byť pri čistení peria aj cena, je totiž možné, že perie bude v takom stave, že už sa čistenie neoplatí. Preto je lepšie všetko konzultovať s profesionálmi v čistiarni peria.

Ako sa čistí perie?

Profesionáli v čistiarni zvolia najlepší spôsob čistenia. Ten sa odvíja od stupňa znečistenia. Buď sa perie čistí mokrou cestou, parou, alebo suchou cestou (chemicky).

Ktoré perie je najlepšie?

Na túto otázku sa nedá tak ľahko odpovedať. Záleží totiž na tom, na aké účely má perie slúžiť. Prachové perie je skvelé do prikrývok. Tie najlepšie periny sú plnené z 90% prachovým perím, ktoré je jemné a mäkké. Vďaka svojej štruktúre neprepichnú pierka sýpku, tá tak môže byť jemnejšia a hladšia. Takéto periny vám ponúknu komfortnejší pocit pri spánku. Ich obstarávacia cena je vyššia, ale na druhú stranu vám vydržia dlhé roky. Keď sa o ne budete starať a pravidelne ich pošlete do čistiarne peria, budete si ich užívať pokojne aj 30 rokov.

Naopak pre vankúš je lepšia kombinácia peria prachového a klasického. Dôvod je jednoduchý, do páperia by ste zapadli a mohli by ste si tak zapríčiniť bolesti chrbta a šije. Vďaka klasickému periu, ktoré má brká, zostáva vankúš rozmerovo stabilný a môže plniť svoju podpornú funkciu. Existujú rôzne zmiešavacie pomery prachového a klasického peria, napríklad 70 % prachového peria a 30 % klasického peria alebo 50 % prachového peria a 50 % klasického peria.

Bežne sa do spacákov, páperových búnd, perín a vankúšov používa perie husacie alebo kačacie. Pričom husacie perie je kvalitnejšie. Kačacie perie je totiž pomerne mastné a môže byť preto cítiť. Najľahší a najviac izolačný nespracovaný materiál na svete je však prachové perie kajky morskej. Pretože sa získava zberom z kajčích hniezd, je veľmi drahé a výrobky z neho tiež. O dôvod viac sa uistiť, že viete, ako prať bundu s kačacím perím, aby ste si nemuseli zbytočne kupovať novú.

Pokiaľ teda chcete svoje páperové prikrývky, vankúše, spacáky, bundy a ďalšie výrobky plnené perím udržať vo forme, musíte sa o ne pravidelne starať a pravidelne ich posielať do čistiarne peria. To môžete v našom formulári urobiť pokojne hneď teraz.
 

Zdieľať

Rozvážame aj k vám?
Overte si adresu

Vaši adresu potrebujeme vedieť už teraz, aby sme vám mohli zobraziť iba ponuku týkajúcu sa vašej lokality.

Na tejto adrese čistíme

Pokračovať na ďalší sortiment

Vo Vašej lokalite bohužiaľ nečistíme žiadne produkty z tejto kategórie

Zadať inú adresu

Je nám ľúto, ale najčastejšie čistené na tejto adrese nečistíme, ale iný sortiment áno

Pokračovať na dostupný sortiment