Máme otvorené Milí zákazníci, naša online čistiareň je tu stále pre vás. Naši kuriéri a zamestnanci čistiarní sú vybavení ochrannými pomôckami. Ďakujeme za Vašu priazeň.

Vyhrajte boj nad konzumom

18. 07. 2017 Ráchel Smékalová

Vyhrajte boj nad konzumom

Poznáte kúzelný princíp Cost Per Wear? My vás ho naučíme! Vďaka tomuto princípu budete šťastnejší vy aj vaša peňaženka. Pomôžete ním aj prírode, ktorá trpí kvôli nadmernej výrobe oblečenia.

Konzum je nákladný štýl života

Rýchlo sa meniace módne trendy sú spoločne s konzumnou spoločnosťou pohromou. Výsledkom je totiž nadbytočné množstvo vecí, ktoré vyžaduje príliš veľa energie a času. A prečo? Pretože ich treba udržovať, nakúpiť, starať sa o ne a následne upratať.

Nevydarený nákup

Nedávno som sa nachytala pri nakupovaní cez internetový e-shop, ktorý dováža produkty z Číny. Všimla som si to totiž až po dokončení platby. Na balík som čakala cca mesiac. A výsledok? Topánky boli asi o dve čísla menšie, tričko bolo ako pre bábiku a jedny nositeľné šaty. Pretože som utratila pár drobných nechala som to tak. Samozrejme obsah balíka skončil na dne mojej skrine.

Takto sa správne nakupuje!

Pár mesiacov na to som si kúpila hodvábne šaty na leto. Zaujímala som sa o ne už dlhšiu dobu, tak som si povedala, že už je ten správny čas. Boli síce drahšie, ale za to som ich nosila každý týždeň. Vďaka ich univerzálnemu vzhľadu som sa v nich bez problémov vybrala v teniskách do práce a aj v lodičkách na kamarátkinu svadbu. Dokonca našli využitie aj pri nedeľnom obede s rodinou. Presne takto to má byť podľa princípu Cost Per Wear.

Princíp Cost Per Wear

Tento princíp učí ako si vybrať a nakupovať oblečenie podľa jednoduchej rovnice. Predovšetkým však kladie dôraz na zmysluplnosť nákupu. A to po etickej aj estetickej stránke. Navyše sa vám potom nebude stávať, že sa kvôli nevydarenému nákupu budete cítiť previnilo.

Čo to je?

Cost Per Wear znamená cena za nosenie. Je to jednoduché. Čím častejšie daný kúsok nosíte, tým viac sa jeho hodnota vracia do vašej peňaženky. Naopak, keď ste si kúpili drahý kúsok, ktorý len visí vo vašej skrini, jeho hodnota sa stráca a nákup bol zbytočný.

Ako to funguje v praxi?

Predstavte si kašmírový sveter, ktorý visel na vešiaku už u vašej babičky. Nosila ho pravidelne pätnásť rokov a to od jesene do jari. Vtedy za neho zaplatila 115 eur. Dnes je sveter zložený vo vašej skrini. Nosíte ho predovšetkým do hôr a na doma. Pretože sa o kašmírový sveter ťažko stará doma, treba s ním ísť aspoň dvakrát za sezónu do čistiarne. Tam do neho investujete päť eur. Sveter vám vďaka starostlivosti vydrží ďalších 10 rokov. A možno aj dlhšie. Jeho vtedajšia cena bola niekoľkonásobne vyššia, než u svetra z nekvalitného polyesteru.

Čím viac sa sveter nosí tým viac klesá cena

S každým babičkiným aj vaším nosením sa cena svetra znižovala. Jeho kúpa sa tak skutočne oplatila. Ak by ste vy aj vaša babička nosili sveter dvakrát týždenne pol roka dvadsaťpäť rokov, jedno nosenie tohto svetra by vás stálo zhruba jeden cent.

CPW = CENA OBLEČENIA / POČET NOSENÍ

Hľadajte tie najlepšie možné kúsky

V dnešnej dobe, je skutočne ťažké nájsť kvalitný kúsok, ktorý vydrží. Väčšina oblečenia je síce lacná, ale má malú životnosť. Investícia sa teda vôbec neoplatí. Keď hľadáte poriadne oblečenie, malo by spĺňať hneď niekoľko faktorov:

  • Nadčasovosť
  • Dobrý strih
  • Udržateľnosť
  • Kvalitné spracovanie
  • Sympatický vzhľad
  • Príjemný materiál

S takýmito kúskami sa potom dá ľahko pracovať na princípe Cost Per Wear. Bohužiaľ sa dnes skôr stretnete s presným opakom. Trendy oblečene, ktoré po prvom opraní robí žmolky, šev je zakrútený a ma nepravidelné lemy. Skrátka je nekvalitné.

Blogeri a marketing podporujú konzum

Vďaka veľkému záujmu konzumentov, obrovskému množstvu blogerov, módnym časopisom a internetovým obchodom ľudia nakupujú o sto šesť. Reklamám je ťažké sa ubrániť. Zľavy a samé výhodné ponuky nekvalitného šatstva na nás vyskakujú na každom rohu. Dôsledkom sú preplnené skrine. A čo v nich je? “Výhodne“ nakúpené trendy oblečenie, ktoré nám ani nesedí, nespĺňa očakávanie alebo sa už stihlo zničiť.

Drahé kúsky pomáhajú šetriť peniaze

Kúsky, nad ktorými sa pred zakúpením rozhodujete, a ktoré stoja viac, sú neskôr tie najčastejšie nosené. V kolobehu skriňa -svet – pračka sú takmer neustále. Pamätajte si, že aj keď je suma vyššia, výdaje spojené s nákupom ďalších kúskov znižuje.

Ako si stojí váš šatník?

  1. 1. Najprv sa pustite do triedenia. Netreba však nič vyhadzovať, nebojte. Je na vás, či si daný kúsok necháte alebo zistíte, že iba zaberá miesto.
  2. 2. Svoje oblečenie potom roztrieďte na dve skupiny. Na jednu stranu dajte všetko, čo vás v systéme CPW vyšlo lacno. Na druhú kôpku dajte veci, ktoré vás vyšli na nezmyselnú medziplanetárnu čiastku.
  3. 3. Keď budete hotový, zamyslite sa aké oblečenie leží v akej kôpke. Máte v tej lacnej CPW kožené topánky, GoreTexovú bundu za 250 eur, Levi´s rifle a kabát od lokálnej návrhárky?

Nedivím sa, ja tiež. V druhej kôpke ostanú vyšívané sukne, uletené tričká s nápisom, koženkové sandále, plesové kabelky, nezmyselné platformy, lodičky alebo všeličo s leopardím vzorom. Uf hneď sa cítim o dosť ľahšia. A vy?

Zdieľať

Rozvážame aj k vám?
Overte si adresu

Vaši adresu potrebujeme vedieť už teraz, aby sme vám mohli zobraziť iba ponuku týkajúcu sa vašej lokality.

Na tejto adrese čistíme

Pokračovať na ďalší sortiment

Vo Vašej lokalite bohužiaľ nečistíme žiadne produkty z tejto kategórie

Zadať inú adresu

Je nám ľúto, ale najčastejšie čistené na tejto adrese nečistíme, ale iný sortiment áno

Pokračovať na dostupný sortiment