Máme otvorené Milí zákazníci, naša online čistiareň je tu stále pre vás. Naši kuriéri a zamestnanci čistiarní sú vybavení ochrannými pomôckami. Ďakujeme za Vašu priazeň.

Viete, ako sa správne starať o mikiny a svetre?

26. 10. 2021

Viete, ako sa správne starať o mikiny a svetre?

Pomaly, ale isto sme sa prehupli do tej chladnejšej polovice roka a s ňou prišlo mikinové a svetrové počasie. Je preto najvyšší čas vytiahnuť obľúbené kúsky z úložných priestorov a pustiť ich do hry. Pretože je to sezónna záležitosť, je tiež ideálny čas na to osviežiť si, ako sa o ne správne starať.

Ak hádate, že starostlivosť o oblečenie nie je len pranie a žehlenie, potom hádate správne. Popri tom je tiež veľmi dôležité to, kde a ako oblečenie skladujete. Poďte sa teda pozrieť na to, čo skracuje životnosť oblečenia a ničí ho.

1. Vešiak

Zatiaľ čo košele a kabáty by mali visieť na vešiaku, mikiny a svetre si na ne nepotrpia. Keď totiž sveter alebo mikinu zavesíte na vešiak, budete mať vytlačené jamky na ramenách a materiál sa bude ničiť. Vzhľadom k tomu, že ani mikiny dnes nie sú práve najlacnejšou záležitosťou, bude lepšie ich zložiť a pekne uložiť do skrine.

2. Dostatok priestoru

Tričká, svetre aj mikiny vyrovnané do komínkov nielen dobre vyzerajú, ale dokonca im to aj prospieva. Ale všetkého s mierou. Komínky by nemalo tvoriť viac ako päť kúskov. Dôvodov je k tomu hneď niekoľko - starostlivo vyrobený komínok sa nezrúti, bielizeň sa zbytočne nezaťažuje a pohodlne vyberiete aj spodný kus.

Ak nemáte doma dostatok miesta na komínkovánie po piatich, nevešajte hlavu, kľudne komínky urobte vyššie, len dávajte pozor, aby ste nemiešali väčšie kusy s tými menšími - to by sa vám naozaj zrútili.

 

Tričká, svetre aj mikiny vyrovnané do komínkov

3. Nehádžte veci na hromadu

Špinavé oblečenie hoďte do koša na bielizeň. Oblečenie, ktoré je nosené, ale čisté, nechajte vyvesené na čerstvom vzduchu, prehoďte ho cez stoličku alebo použite nemého sluhu a potom zase poskladajte a upracte do skrine.

4. Šetrné pranie

Keď príde čas a je potrebné mikinu, sveter či nohavice vyprať, prečítajte si štítok a vždy myslite na to, aby ste prali oblečenie šetrne. Inak by mohlo stratiť farbu. Oblečenie pred vložením do práčky vždy otočte naruby, povrch sa toľko neoperie a oblečenie bude pekne vyzerať oveľa dlhšie. Pri praní rozopínacích mikín zapnite zipsy a prezrite vrecká. Rozopnuté zipsy by totiž mohli zničiť ďalšie oblečenie v práčke. Naopak svetre s gombíkmi alebo košele by ste mali prať s rozopnutými gombíkmi, pretože by sa vyťahali dierky a gombíky by potom nedržali zapnuté.

Predovšetkým mikiny s potlačou neperte príliš často (ideálne je pranie po každom šiestom alebo siedmom nosení), potlač by sa veľmi rýchlo oprala. Pozor dávajte aj na množstvo pracieho prášku, čím viac ho do práčky dáte, tým viac by ste mali oblečenie pláchať. Nerozpustený prášok by zostal na oblečení a urobil na ňom mapy. Čo predovšetkým na tmavom oblečení nevyzerá dobre. Zvážte preto aj použitie gélového prostriedku na pranie.

V poslednej dobe sa môžete stretnúť popri klasických mikinách aj s technickými mikinami, ktoré sa používajú namiesto bundy. Vyznačujú sa dobrým odvodom vlhkosti a väčšinou tiež vode odpudzujúcou úpravou. Preto by ste mali počítať s tým, že je potrebné im venovať špeciálnu starostlivosť, aby si udržali svoje špeciálne vlastnosti.

5. Ručné pranie je niekedy nutnosť

Kašmírový sveter, hodvábna šatka alebo blúzka či saténová bielizeň, to a mnoho ďalších kúskov potrebuje zvláštnu starostlivosť, ktorú im doprajete iba pri praní v ruke. Dobre, tak nie len tak, niektoré kúsky môžete dať aj do práčky na šetrný program. Tie nezabudnite dať ešte do ochrannej sieťky na zips.

Bavlnené, hodvábne a kašmírové svetre perte ideálne po každom druhom a vlnené a syntetické svetre po každom piatom nosení, aby ste ich udržali vo forme.

Ak sa na pranie doma necítite a chcete, aby bolo o váš vlnený sveter či kabát naozaj dobre postarané, pošlite ich do čistiarne, kde sa o ne postarajú. Domov sa vám potom vrátia čistý, voňavý a predovšetkým nepoškodený kúsok, ktorý si môžete rovno obliecť.

6. So slnkom opatrne

Je pravda, že sušenie bielizne na slnku sa využíva skôr v lete ako na jeseň a v zime, ale aj tak by ste sa mali zamyslieť, čo na slnku chcete sušiť. Predovšetkým oblečenie výrazných farieb nesušte na priamom slnku. Svetre, mikiny a ďalšie zvršky vždy na sušiaku rozložte na väčšiu plochu, aby sa nedeformoval tvar oblečenia.

7. Naparovacia žehlička

Pokiaľ máte doma ešte klasickú žehličku, vymeňte ju za tú naparovaciu, pretože para je k materiálom oveľa šetrnejšia. Na niektoré materiály je dokonca lepšie používať naparovač odevov, ktorý oblečenie vyrovnáva a možno ho používať aj na zavesené oblečenie.

8. Sezónne oblečenie ukladajte do vákuových vriec

Vákuové vrecia majú hneď niekoľko výhod. Jednak zaberú menej miesta a do úložného priestoru sa vám vojde viac kúskov, ochránite ich pred prachom a navyše sa postaráte o to, aby vám ich neprehrýzli mole. Vrecia sa dajú používať opakovane - keď z nich vyberiete jesenné a zimné oblečenie, zase do nich môžete dať letné zvršky. Vzhľadom k tomu, že sú priehľadné, máte aj dokonalý prehľad o tom, čo je vnútri. Do vriec však vždy dávajte oblečenie vyprané alebo vyčistené.

Aby ste si nemuseli robiť starosti s čistením veľkého množstva sezónneho oblečenia, pošlite ho do práčovne alebo čistiarne cez náš formulár.
 

Zdieľať

Rozvážame aj k vám?
Overte si adresu

Vaši adresu potrebujeme vedieť už teraz, aby sme vám mohli zobraziť iba ponuku týkajúcu sa vašej lokality.

Na tejto adrese čistíme

Pokračovať na ďalší sortiment

Vo Vašej lokalite bohužiaľ nečistíme žiadne produkty z tejto kategórie

Zadať inú adresu

Je nám ľúto, ale najčastejšie čistené na tejto adrese nečistíme, ale iný sortiment áno

Pokračovať na dostupný sortiment