Máme otvorené Milí zákazníci, naša online čistiareň je tu stále pre vás. Naši kuriéri a zamestnanci čistiarní sú vybavení ochrannými pomôckami. Ďakujeme za Vašu priazeň.

Ako bezpečne odstrániť žmolky z oblečenia?

09. 03. 2021

Ako bezpečne odstrániť žmolky z oblečenia?

Krásny nový vlnený sveter alebo nová mikina vyzerajú parádne, ale po pár vypraniach na nich objavíte žmolky. Nie je to však koniec sveta, žmolkov sa totiž na rozdiel od iných vád môžete pomerne ľahko zbaviť. Poďte sa pozrieť na to, ako so žmolkami zatočiť a tiež na to, ako im predchádzať.

V ideálnom svete by sa žmolky neobjavovali vôbec. Lenže nič nie je ideálne, a tak sa so žmolkami musíme zmieriť. Aj keď ani to nie je definitívne, žmolky sa síce budú pri praní a nosení tvoriť ďalej, ale my ich vznik môžeme oddialiť.

Obsah článku
Ako žmolky vznikajú?
Aké materiály sú na žmolky náchylnejšie?
Ako zabrániť tvoreniu žmolkov?
Ako sa žmolkov zbaviť?
 

Ako žmolky vznikajú?

Žmolky vznikajú vplyvom trenia pri bežnom nosení. Keď oblečenie nosíte, vlákna textílií sa prirodzene uvoľňujú a uzlia sa s končekmi ďalších odstávajúcich vlákien. Toto zauzlovanie má za následok vznik takzvaných žmolkov. Žmolky môžu spôsobiť napríklad suché zipsy alebo kabelky, ktoré sa trú o svetrové šaty a kabáty v oblasti ramien a bokov. Žmolky sa tiež často objavujú v podpazuší. Páni si zase žmolky často vyrobia pomocou fúzov, napríklad strnisko má na svedomí žmolky na šáloch.

Aké materiály sú na žmolky náchylnejšie?

Niektoré materiály sú náchylnejšie na žmolky viac ako iné. Bohužiaľ sa však žmolky skôr či neskôr objavia takmer na akomkoľvek oblečení. Je to preto, že výrobcovia pridávajú aj k prírodným materiálom umelé vlákna.

Žmolky sa však na oblečení môžu objaviť aj po praní, najčastejšie ich na oblečení zanechávajú uteráky, nekvalitné materiály, umelé svetre aj vlnené odevy. Predídete tomu tým, že rozdelíte oblečenie na niekoľko kôpok nielen podľa farby, ale aj podľa materiálu. Jednotlivé kúsky náchylné na žmolky otočte naruby a zvoľte šetrný program na pranie.

Ako zabrániť tvoreniu žmolkov?

Svetre pred praním obráťte naruby, použite prášok na jemné prádlo a neperte ich na viac ako 40° C. Žmýkajte na čo najmenších otáčkach. Niektoré svetre púšťajú "chlpy", ktoré by sa počas prania prichytili na inom oblečení. Takéto svetre vložte do špeciálneho vrecka, prípadne do obliečky na vankúš. Chlpy sa nenachytajú na tričká, ďalšie svetre a mikiny. Svetre môžete prať aj v ruke, a to opäť za použitia prášku na jemnú bielizeň. Pri praní a plákania dbajte na to, aby bola teplota vody rovnaká.

Na žmolky sú okrem vlny náchylné aj menčester a fleece, tie by ste tiež mali prať naruby pri miernych teplotách do 30° C. Bavlna sa zase odporúča prať v práčke na 40° C až 60° C.

Vlákna sa zachytávajú v práčke, preto je potrebné práčku raz za čas vyčistiť. Vyčistiť musíte odpad, lievik i vnútornú gumu. Do bubna nasypte prací prášok a pustite na prázdno program na pranie na 40° C. Zbavíte sa tak chĺpkov, ktoré v práčke zostali. Pri sušení v sušičke k oblečeniu vložte kus tkaniny z nylonu, ten v sušičke perfektne zachytáva žmolky.

Ako sa žmolkov zbaviť?

Keď sa objavia žmolky, nemusíte oblečenie hneď vyhadzovať alebo ho nosiť len na doma. Spôsobov, ako sa žmolkov zbaviť, existuje hneď niekoľko. Záleží len na vás, ktorý vám bude vyhovovať najlepšie.

Asi najjednoduchšie je žmolky ostrihať nožnicami, ale takto sa zbavíte len väčších žmolkov, ktoré sa často tvoria na švíkoch a koncoch rukávov. Na menšie žmolky dobre funguje žiletka, prípadne holiaci strojček. V správnom sklone ňou prechádzajte po oblečení. Mikinu si položte na tvrdú podložku, látku natiahnite a opatrne po nej jazdite žiletkou. Žiletku však nepoužívajte na polyester.

Z menčestru odstránite žmolky najlepšie kefou, dbajte na to, aby pri kefovaní bola látka mokrá. Ak nemáte kefu, vyskúšajte izolepu či lepiacu papierovú pásku. Namotajte si izolepu na prsty tak, aby lepivá plocha bola hore. Pásku postupne prikladajte na látku a odtrhávajte jemné žmolky. Na zvyšné jemné vyťahané vlákna použite ešte navlhčenú hubku na riad.

Hubku na riad môžete použiť aj inak. Namočte drsnejšiu stranu hubky a jemne potierajte, žmolky sa budú na hubku postupne nachytávat. S väčšími žmolkami pomôže drôtenka na riad. Dajte ale pozor na to, aby ste látku nepoškodili.

Hubku na riad môžete pridať do práčky k svetrom, šálom a mikinám. Nachytajú sa na ňu uvoľnené vlákna, takže vaše oblečenie zostane potom stále ako nové.

Pomocnú "ruku" vám podá aj pemza bežne používaná na päty. Pemzou sa rýchlo zbavíte žmolkov z kabátov s hrubou štruktúrou. Pomôcť vám môžu aj staré silonky, tie je potreba natiahnuť a prechádzať nimi prudko cez oblečenie.

Ak neveríte domácim vychytávkam, môžete si zaobstarať strojček, ktorý vám s tým pomôže. Jedná sa o odžmolkovač - malý strojček na baterky, ktorý odrezáva vystupujúce žmolky z tkaniny, vďaka mriežke pred ostrou časťou nehrozí, že by ste si svoj obľúbený sveter prerezali. Za odžmolkovač zaplatíte pár eur, za tie lepšie niekoľko desiatok eur, ale ak máte doma viac svetrov, mikín alebo šálov, na ktorých sa už žmolky začali prejavovať, táto investícia sa vám vráti.
 

Zdieľať

Rozvážame aj k vám?
Overte si adresu

Vaši adresu potrebujeme vedieť už teraz, aby sme vám mohli zobraziť iba ponuku týkajúcu sa vašej lokality.

Na tejto adrese čistíme

Pokračovať na ďalší sortiment

Vo Vašej lokalite bohužiaľ nečistíme žiadne produkty z tejto kategórie

Zadať inú adresu

Je nám ľúto, ale najčastejšie čistené na tejto adrese nečistíme, ale iný sortiment áno

Pokračovať na dostupný sortiment